
Availability: Na stanie
Seler był używany przez Chińczyków już w V wieku, a obecnie jest szeroko stosowany w indyjskiej praktyce ajurwedyjskiej. Konwencjonalnie uprawiany seler z supermarketu w niczym nie przypomina selera, który można znaleźć na lokalnych rynkach rolnych. Roślina selera dorasta do metra wysokości, jest jasnozielona i promienieje życiem. Seler ma złożony, silny, słodki i ostry aromat. Roślina potrzebuje dwóch lat, aby w pełni dojrzeć i wydać małe owoce, które mają kolor od żółto-brązowego do brązowego.
Nasiona są głównym źródłem olejku eterycznego. Limonen, dominujący składnik, stawia olejek z nasion selera w tej samej lidze, co odświeżające olejki ze skórek cytrusów i igieł sosny. Wstępne badania sugerują, że limonen ma również właściwości oczyszczające wnętrze organizmu, kiedy jest spożywany.* Olejek tworzy uspokajające, relaksujące i pozytywne środowisko, a jednocześnie ma działanie chłodzące i kojące.
€ 59,67
Availability: Na stanie
Availability: Na stanie